Whippet szakirodalom

Mint megannyi agárfajtának, a whippetnek is úgymond „több történelme” is van. Míg egyesek szentül hisznek a fajta orientális származásában, addig mások váltig állítják, hogy ez az agárfajta Angliában jelent meg és alakult jelenlegi kinézetére.

Lássuk csak milyen tárgyi emlékek vannak a whippetek évszázados (?) múltjára visszatekintve.

Jean-Baptiste Oudry (17. század vége – 18. század eleje) francia rokokó festő több képén is tagadhatatlanul agár látható. Az alábbi képen a háttérben lévő rózsabokor és a pillangó esetleg méretaránynak számítható, és akkor inkább whippet méretű agarakról van szó, mintsem kis olasz agár vagy angol agár.

***

Szintén Oudry festménye a „Missy és Luttine”. A Missy név már akár utalhat is az agár eredetére, tehát az angol nyelvterületre. A mellette álló borzas fekete kutya terelő-/juhászkutyaféleség, a pontos fajtát nem tudtam beazonosítani.

***

Egy következő festménye a „Lévrier sur fond de paysage”, az az tükörfordításban „Agár, háttérben a tájjal”. Itt méretarányokról sajnos nem tudunk beszélni, viszont ez egy korabeli whippet. Az angol agarasok szerint valószínűleg egyértelműen egy angol agár látható a képen. Szóval ezért whippet.

***